Hoosbui

Straten stonden blank, bomen vielen met wortel en al om (waaronder één op een huis en een ander op een auto), een dak van een bedrijfspand vloog door de lucht. Eén en al ravage zaterdagmiddag. De eerste hoosbui duurde amper een minuut of twee, maar was zo heftig dat ik me werkelijk niet kan herinneren ooit zoiets te hebben meegemaakt.

Mijn vrouw en ik waren apart van elkaar even op boodschap geweest en toen ik terugliep naar huis riep een vrouw vanaf een balkon dat er noodweer aan kwam. Ik keek achterom en zag dat de lucht donkergrijs was. Het was ook vreselijk benauwd. Toen ik de bocht omdraaide was de lucht zwart geworden. Op dat moment was het nog droog, maar ik haalde de tuinkussens alvast naar binnen. Niet veel later begon het te regenen. Mijn vrouw zette haar fiets in het schuurtje en rende naar de achterdeur, die ik openhield. En toen barstte het los. Net op tijd binnen.

De hoosbui begon als een enorme storm en de regen viel met bakken tegelijk uit de hemel. Niet lang daarna vielen er centimeters dikke hagelstenen. Ik zag dat oma’s camelia op dat moment al boven de grond lag. Ik wilde een filmpje schieten maar zag alleen maar grijs beeld. De hagel bleef maar komen en dat gaf een behoorlijke herrie. De middelhoge bomen in de straat achter ons huis zwaaiden heen en weer. Grappig genoeg bleef onze plantenbak die ondersteund werd door twee hoge potten gewoon staan. De prille plantjes die erin stonden werden wel platgewalst door het natuurgeweld. Dat gold ook voor de mooie korenbloemen in de tuin. Vijf minuten eerder stond alles nog fier rechtop.

Toen het opklaarde gingen we buiten een kijkje nemen. Het water liep over de stoepranden heen maar vloeide terug naar de weg omdat het trottoir iets hoger ligt. Veel buren namen de schade op, die gelukkig meeviel. Het scheelt dat er geen hoge bomen (meer) in onze directe buurt zijn. Want op internet zag ik dat er niet alleen veel bomen waren omgewaaid, maar dat er ook veel takken waren afgebroken.

Twee uur lang was het redelijk zonnig, maar toen verschenen er alweer berichten over een nieuwe hoosbui. Ik hoorde van dezelfde vrouw op het balkon dat er op dat moment in Assen noodweer was dus liep snel weer naar huis. Rond twintig over vijf kwam de tweede bui, die weliswaar iets minder heftig was maar wel wat langer duurde. Ik begon me af te vragen wanneer we de meeste hagel hadden gehad, in de afgelopen winter of nu.

Toen we ’s avonds een rondje door Veendam maakten zagen we overal takken liggen. Omgevallen bomen werden in stukken gezaagd. In onze straat was al het overtollige water weer verdwenen, maar een deel van de kerkstraat stond nog steeds blank.

4 gedachten over “Hoosbui

  1. Poeh…. dat is me nogal wat, zó erg is het hier gelukkig niet geweest.
    Maar ik herinner me wel van vroeger dat soort buien na een warme zomerdag. Gelukkig viek de schade dus uiteindelijk wel mee.

  2. Het heeft hier wel geregend maar niet zo heftig.
    Ongelofelijk, dat natuurgeweld. Plensbuien schijnen het nieuwe normaal te zijn. Wat je normaal noemt…

  3. Ik las op een of andere weer-site dat er bij jullie een supercel hing en dat dat voor vreselijk weer had gezorgd. Op de NOS zag ik dat het er behoorlijk had huisgehouden in Veendam.

    1. Klopt, we waren zelfs in het landelijk nieuws. En het was idd een supercel, iets wat (gelukkig) niet vaak voorkomt.

Reacties zijn gesloten.