Na de corona

Toen ik las dat er alweer een enorme drukte was in die bekende woonwinkel realiseerde ik me dat veel mensen deze periode van radiostilte waarschijnlijk behoorlijk zat zijn. Ik kan me aan één kant ook voorstellen dat het vervelend is om thuis te moeten werken terwijl je kinderen om je heen dansen. Bovendien is het triest dat sommige mensen van de ene op de andere dag hun bron van inkomsten in rook zien opgaan. Zo’n periode zou eigenlijk een soort van bezinning en berusting moeten brengen, maar velen worden er juist ongeduriger van en snakken weer naar reuring. Als er gesproken wordt over de ‘anderhalve-meter-samenleving’ dan vraag ik me af hoe dat er op langere termijn uit gaat zien. Concerten en evenementen bestaan juist dankzij het feit dat mensen zich op een kluitje begeven. Ook is het in de horeca ondoenlijk om tafels en stoelen zo ver uit elkaar te zetten. Want laten we eerlijk zijn: anderhalve meter is best veel. Twee armlengtes. Een aantal restaurants probeert het hoofd boven water te houden door nu ook te bezorgen, maar het blijft allemaal behelpen. Want als er een tweede golf van het virus komt omdat de regels te snel zijn versoepeld zijn we nog verder van huis. Bovendien daalt het aantal besmettingen toch door alle maatregelen?

Als ik in een film of documentaire een groep mensen bij elkaar zie, schiet gelijk door me heen dat ze te dicht bij elkaar zitten. Bijzonder dat je daar in zo’n relatief korte periode zo alert op kunt worden. Net als de beelden van de afgelopen Koningsdagen die maandag te zien waren. Zoveel mensen bij elkaar. Komt dat ooit weer terug?

Terwijl wij zitten te dubben over de periode ná de corona zijn er ook veel mensen die een dierbare hebben verloren aan het virus. Hoeveel van hen hadden nog geleefd als we eerder drastische maatregelen hadden getroffen? We zullen het nooit weten. Dat is ook het lastige van alles. Achteraf zie je pas wat het effect van iets is.

Voorlopig nog maar even kalm aan. Ik kijk uit naar de dag dat we nul besmettingen hebben. Zover is het nog lang niet.

(foto’s genomen in Scheemda)

2 gedachten over “Na de corona

  1. Dat denk ik ook, zolang er geen goed werkend vaccin is zal er geen volledige vrijheid mogelijk zijn zonder nieuwe golven van de ziekte over ons heen te krijgen.

  2. Op de NOS-app zag ik een foto van een festival en alleen al bij de aanblik van die honderden mensen op elkaars lip kreeg ik het benauwd. Zo ver is het al gekomen.
    Het is een ingewikkelde tijd…
    Prachtige foto’s!

Reacties zijn gesloten.