Tijd of prioriteit

Gisteren zag ik dit filmpje waarin Karin Luiten (van “Koken met Karin”) in gesprek is met twee dames die geen heil zien in het zelf koken van maaltijden. Als reden wordt genoemd dat zij als millennials het al zo druk hebben met hun banen en geen trek meer hebben om ’s avonds ook nog een maaltijd op tafel te zetten. Eén van de dames noemt zichzelf ‘foodblogger’, maar zegt het liefst buiten de deur te eten. Karin wijst ze erop dat koken heel erg ontspannend kan zijn, maar de dames zien het koken vooral als een tijdrovende en vervelende klus.

Aanleiding voor dit gesprek is het bericht dat de AH hun dienst gaat uitbreiden met een afhaal- en bezorgservice voor maaltijden. Dit om de jongere generatie tegemoet te komen, want die zouden minder tijd en behoefte hebben om zelf te koken.

Nu hoor ik ook niet tot de generatie van ‘millenials’ (al scheelt het niet veel) en kan ik me volledig aansluiten bij de mening van Karin Luiten. Maar ik vraag me wel af waar deze generatie het dan zo druk mee heeft. Want het zijn niet alleen oudere mensen die al vanaf zes uur ’s avonds als een zoutzak voor de TV zitten en pas weer van de bank komen om een plas te plegen of om naar bed te gaan. Is dat idee van drukte niet vooral gebaseerd op een gevoel?

Zo weet ik uit ervaring dat het heel erg gunstig kan zijn om eens een soort van boekhouding van je tijd bij te houden. Hoe lang ben je ergens mee bezig en waarom. Dankzij bepaalde apps komen mensen erachter dat zij elke dag wel 4 uur op hun mobiel bezig zijn en vaak gaat het dan niet om ‘nuttige zaken’ maar om het doelloos scrollen langs de eindeloze tijdlijnen van social media.

Bovendien zeggen sommige mensen het veel te druk te hebben om een courgette te snijden, terwijl ze wel urenlang naar een scherm zitten te turen en van de ene prikkel naar de andere worden geleid.

Zo vind ik de factor ’tijd’ helemaal niet zo overtuigend en is het woord ‘prioriteit’ veel meer op zijn plaats. De millenial is gericht op gemak en beslist graag op het laatste moment. Karin denkt dat het vooral om een levensfase gaat, want als deze generatie gesetteld is zullen ze andere keuzes maken. Ze stelt dat het niet handig is om als ouders met vier kinderen elke dag zes maaltijden af te halen.

Zelf vind ik koken geestelijk ontspannend; Karin noemt het een gratis cursus Mindfullness. Wat dat betreft is zelf koken net zoiets als fietsen of wandelen, want dan spaar je een sportschool uit. En door zelf gezond te koken spaar je misschien ook nog een bezoek aan de dokter uit.

6 gedachten over “Tijd of prioriteit

 1. Helemaal mee eens.

  Ik kookte nooit meer sinds wij gingen samenwonen in 83 omdat ik er een bloedhekel aan had en mijn man het juist heel graag doet.

  Sinds ik mantelzorger ben doe ik het wel weer elke dag met frisse tegenzin … ?
  Maar bij mij thuis nog steeds niet.

  Tijd…. is er genoeg… het enige wat nodig is de zin het ergens voor te maken…. dat “ergens” moet dan uiteraard wel iets zijn dat je leuk vindt om te doen…

 2. Helemaal eens, koken moet gewoon prioriteit hebben.Het is niet mijn hobby maar koken moet, al die afhaalzooi is veel te zout en er zit veel te veel troep in. Tja wat is druk, ik kookte óók gewoon toen we allebei werkte , mijn dochter in een haar jong gezin hulp nodig had en mijn schoonouders mantelzorg nodig hadden. Was soms woekeren met de tijd maar er werd altijd gekookt.

 3. Ik kook minimaal 3 keer per week ( en ik heb het echt druk), en maak gerecht van verse producten. Ik maak gerechten die redelijk snel zijn te bereiden, en dat half uur dat ik bezig ben is idd ontspanning. Daarna nog het opruimen en zo. Geen tijd hebben zit denk ik tussen de oren van mensen.

  ot: in je WP admin (Settings- Discussion) zit een optie om een checkbox onder je commentform te ztten die je gegevens laat bewaren.

 4. Een keertje patat halen vind ik prima maar ik hoef geen kant-en-klaar zooi als ik thuis ben. Ik eet al te vaak niet thuis door mn werk. Daarbij teveel kruiden, teveel goedhoudende middelen ik hoef het niet. Moet ik wel naar eerlijkheid bekennen dat ik niet degene achter het fornuis ben. Maar dat gezeik dat mensen er geen tijd voor hebben is dus gewoon onzin. Sommige dingen hebben prioriteit.

Reacties zijn gesloten.