Hoezo, sparen is onzin?

Sommige mensen zien zichzelf als financieel adviseur terwijl ze de meest tenenkrommende dingen beweren. Laatst hoorde ik voor de zoveelste keer dat het vanwege de historisch lage rente onzinnig is om te sparen. De inflatie is hoger dan de spaarrente, wat er dus voor zorgt dat je saldo in de loop der jaren in waarde daalt. Bovendien zou je geld verpieteren omdat de lage rente niet voor een sneeuwbaleffect zorgt maar niets ‘oplevert’. Ik snap best dat sommige mensen veel geld ‘verdiend’ hebben door de hoge rentes in de jaren negentig en tweeduizend, maar ik ben van mening dat winst niet een reden moet zijn om te sparen. Voor mij is sparen puur en alleen een manier om geld opzij te zetten voor later. En iedereen die beweert dat je je geld laat verpieteren op een spaarrekening, zou zich moeten realiseren dat:

wanneer je elke maand 50 euro wegzet tegen nul procent rente, dan heb je na 20 jaar 12.000 euro gespaard.

Dan ben je geen dief van je eigen portemonnee maar juist slim. Helaas laten sommige mensen zich overhalen door alles maar uit te geven omdat ze ‘willen genieten’. Het lijkt me ook ongezond om het sparen als hoofddoel te stellen en jezelf van alles te ontzien. Maar je toekomstige zelf een cadeautje geven door nu al een relatief klein bedrag opzij te zetten is een fijner gevoel dan altijd alles maar over de balk te gooien.

5 gedachten over “Hoezo, sparen is onzin?

  1. Helemaal mee eens!!

    Wij genieten van wat kan en hebben een beetje achter de hand voor noodgevallen en een groeiend beetje voor later…

  2. Ja natuurlijk is sparen geen onzin, zelfs al heb je er nu geen rendement van is het toch verstandig wat geld achter de hand te hebben voor onvoorziene . omstandigheden. Maar een huis kopen is ook een goede manier van sparen mits je wel aflost natuurlijk en daar maakt je geld op den duur vaak wel winst.

  3. Toen ik begin jaren ’80 als nieuweling bij een accountantskantoor begon, hadden sommige oudere particuliere klanten wel twintig verschillende bankrekeningen. Ik vroeg aan mijn collega’s waarom. Risicospreiding. Die klanten hadden de crisis van de jaren ’30 meegemaakt. Dus is het goed om je appel voor de dorst op verschillende manieren veilig te stellen: huis, spaargeld, belegging e.d. Vaardigheden waarmee je altijd geld of ruildiensten kunt verdienen zijn helemaal handig.

  4. Ja ken het van die mensen die een nieuwe tv kopen van hun vakantiegeld en dan na 6 maanden geen geld hebben voor een wasmachine of koelkast als die kapot gaat. Als je een tijd hebt meegemaakt dat je weinig te besteden had dan leer je dat geld wel apart zetten.

  5. Ik spaar ook elke maand ondanks dat er nagenoeg geen rente overheen komt puur met dezelfde gedachte die jij hier verteld.

Reacties zijn gesloten.