Le Roux

Het was tijd om onze verjaardagskalender te vervangen. Er stonden veel mensen op waar ik inmiddels geen contact meer mee heb of die zijn overleden. Tijd voor een nieuwe. Maar het deed me best pijn om de kalender bij het oud papier te doen. Ik heb de afbeeldingen van Frans Le Roux altijd prachtig gevonden. Mooie cartoons over de stad Groningen, die kunstig en vol humor gemaakt zijn. Ik besloot om de platen uit te snijden en alleen de calendaria weg te gooien. De platen heb ik in mijn kantoor staan zodat ik er, als ik wil, elke dag naar kan kijken.

In de cartoons komen twee van mijn liefdes terug: onze provinciehoofdstad én stripfiguren. Want naast eigen personages ontdek je ook o.a. Lambik, Jerom, Asterix, Kuifje, Sjef van Oekel en Jan, Jans en de kinderen. Het zijn bijna zoekplaatjes, want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Sommige mensen vinden strips iets voor kinderen, maar voor mij is een tekenaar als Le Roux een even grote kunstenaar als pakweg Rembrandt van Rijn.

Le Roux was één van de oprichters van het Groninger Stripmuseum en ontving in 1996 tijdens de stripdagen in Delft de Gouden Ballon en het jaar daarop de Stripsschapsprijs. Hij heeft recentelijk meegewerkt aan een puzzelserie van Ravensburger. Voor “Cities of the world” tekende hij de steden Rio de Janeiro, Parijs, Amsterdam, Londen, New York en Wenen. Le Roux woont en werkt in Zuidwolde.

5 gedachten over “Le Roux

  1. Onzin, strips tekenen is helemaal geen kinderwerk, ik kan er ook erg van genieten .
    Wel herkenbaar dat die kalender voor verjaardagen na een flink aantal jaren héél veel kruisjes achter namen laat zien. Toch vervang ik de onze niet want zoveel nieuwe komen er niet bij dus er is nog ruimte.

  2. Wat een flauwekul om striptekenen niet als volwaardig te zien. Ik zie het eerder als een beperking van sommige mensen. Of dat ze de intellectueel uit willen hangen.
    Groot gelijk dat je de tekeningen bewaard hebt!

  3. Zelf gebruik ik gewoon google agenda voor verjaardagen. Dan hoef ik geen afscheid te nemen van een kalender maar kan gewoon namen deleten. De tegenpartij heeft wel een analoog kalender vol met namen waarvan ik het gros niet ken :p

Reacties zijn gesloten.