Noord

Tijdens de eerste vakantie zonder mijn ouders stelde ik mezelf voor aan de mensen die naast ons appartement zaten. Ik zei dat ik uit ‘Groningen’ kwam. De man begon te proesten van het lachen en keek me aan alsof ik een geintje maakte. ‘Zo, zo, uit Groningen.’ Het gesprek was daarna snel ten einde. Ik ging naar binnen en vroeg me af wat ik verkeerd had gezegd. Toen drong het tot me door: op een eerdere vakantie riep iemand me na toen ik tegen mijn vader zei dat het “viefendatteg groaden!” was. Dat was blijkbaar zo amusant dat het me de rest van de vakantie achterna werd geroepen.

Nou ben ik niet zo snel van mijn stuk gebracht als iemand me beledigt of op wat voor manier dan ook uit de tent probeert te lokken. Maar er zijn legio Groningers die zich gediscrimineerd voelen als ze door iemand uit (bijvoorbeeld) de Randstad als een soort van inboorlingen van Nederland worden beschouwd. Volgens sommigen houdt alles boven Zwolle op. Daniël Lohues schreef eens in een column dat hij een stel uit ‘het westen’ hoorde zeggen dat ze het belangrijk vinden om een achtergebleven gebied als Drenthe een financiële impuls te geven door ons vakantiegeld er uit te geven.” Econome Heleen Mees stelde al eens voor dat wij Noorderlingen beter konden emigreren naar de grote steden in het westen, dan hadden we ook geen last van de aardbevingen. Jort Kelder zei laatst bij Jinek dat ‘niemand vrijwillig in Oost-Groningen gaat wonen’.

Er zijn zelfs mensen die ons Noorderlingen maar een bekrompen volkje vinden terwijl ze Amsterdam nog nooit uit zijn geweest.

Laat ze maar praten, denk ik vaak. Maar heel af en toe begint het mij ook te irriteren. Harde grappen maken over de problematiek die is ontstaan door de gasboringen zijn wat mij betreft ongewenst. Zeker omdat heel Nederland profiteert van het gas dat hier wordt gewonnen. Heel veel mensen zitten met de gebakken peren en zien de scheuren in hun huis met iedere nieuwe aardbeving groter worden. Hopelijk is een beetje respect niet teveel gevraagd; de Amsterdammer Theodor Holman heeft de Groningers in elk geval met deze column een steuntje in de rug gegeven. Dank u.

13 gedachten over “Noord

 1. Zo herkenbaar dit.

  Mijn tegenreactie op zo iets stompzinnigs in mijn bijzijn is altijd:
  “Van harte gefeliciteerd”
  Op de wedervraag (verbaasd en met de mond vol tanden vaak) ‘waarmee?’
  zeg ik dan;
  “Dat het u lukt om zo dom te blijven ondanks alle mogelijke bronnen van informatie vergaring”…

 2. Kunnen ze die Kelder niet met geweld van tv halen? Sommige domme mensen zijn nog een soort van vermaak, hij vraagt alleen maar aandacht met die stompzinnige opmerking. We zouden eigenlijk met zijn allen op moeten staan voor Groningen en trots moeten zijn op dat prachtige stuk Nederland. Helaas zit een hoop volk met een vinger in de pap een rot eind er vandaan en vraag ik me serieus af of eerst alle historische boerderijen onbewoonbaar verklaard moeten worden voor er serieus wat gaat gebeuren.

 3. Nou met al die aardbevingen is het toch nier ver bezijden de waarheid dat niemand vrijwillig in Groningen zou gaan wonen. Dat soort ellende zoek je niet op denk ik. Maar het is natuurlijk belachelijk dat er nog steeds maar geen oplossingen zijn voor de schade die Groningers oplopen door iets waar heel Nederland van profiteert. Dat dialecten soms als “minder slim” geïnterpreteerd worden is natuurlijk stom maar dat ze soms op de lachspieren kunnen werken is wel zeker.
  Als ik hier op zo’n 10 km afstand . het echte Scheveningse dialect hoor snap ik daar ook de ballen niet van en klinkt het soms inderdaad grappig.

  1. Het is een misvatting dat overal in Groningen aardbevingen zijn. Hier in Veendam hebben we er (nog?) geen last van. Jort had het over Oost-Groningen, terwijl de meeste aardbevingen in Noord-Groningen zijn.

   1. Ik hoop dat het ook zo blijft maar eerlijk gezegd zou het me niet verbazen dat het gebied zich nog wat uitbreidt , hoe meer er uit de grond gehaald wordt hoe meer het aan de randen als een soort kring in het water naar buiten uit waaiert.

 4. Ik vind Groningen nou ook niet een provincie om trots op te zijn. En Nederland geen land om trots op te zijn. Het is dat hier gas zit, anders waren ze ons liever kwijt dan rijk.

 5. Tja, zo doet men ook over Zeeland. We krijgen zelfs amper geld uit Den Haag, terwijl andere delen van het land dat wel krijgen. Ze doen maar.

 6. Het is voor de Randstedelingen die naar Groningen willen langer rijden dan voor de Groningers die naar de Randstad willen.
  Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, wil er nog regelmatig vertoeven maar geef mij de platte polder maar waar ik nu woon.
  Volgens mij worden er ook grappen gemaakt over mensen die Brabants en Limburgs praten. Aldaar willen ze weer niets van Hollanders weten.
  Gewoon lekker je eigen gang blijven gaan!

 7. Ik zag het helemaal voor me! Ik heb je even gepromoot op mijn facebooksite 🙂 met deze post:

  Wat leuk is het als mensen die je niet kent zomaar ineens je blog op WordPress lezen. Nog leuker is het als ze zichzelf kenbaar maken door een reactie te plaatsen op mijn WordPress site. Zo had ik laatst een reactie van een blogster die een nagelsalon runt in Nederland en een tijdje terug een reactie van een 10-jarig jongetje dat blogt voor zijn school. Zo schattig. Vandaag reageerde een medeblogger uit Groningen op mijn recentste blog (als je hem nog niet hebt gelezen, ga dan even naar leontinedewit.com ;-)). Natuurlijk ging ik even kijken waar deze meneer zoal over schrijft. Ik heb er een paar gelezen en regelmatig zitten grinniken. Je kunt hem vinden onder https://www.veendammerman.nl

  Ik woon al bijna 18 jaar in Nieuw Zeeland, dus ik ken eigenlijk niet zoveel Nederlanders. Mag ik vragen of jij mij misschien ook een beetje kunt promoten? Ik heb namelijk vorig jaar een boekje uitgebracht bij Boekscout. Een beetje extra reclame is nooit weg 🙂 Onder welke naam kan ik jou vinden op Facebook?
  Groetjes vanuit een super zonnig en warm Nieuw Zeeland 🙂

  PS: bij je oudere blogs is de reactiemogelijkheid gesloten. Ik heb o.a. de blog gelezen over dat je twee jaar geleden getrouwd bent en dat je ineens zoveel familie hebt gekregen. Ik heb zitten gniffelen om die drogist met z’n cheeky slogan 😉

 8. Ik zag het helemaal voor me! Ik heb je even gepromoot op mijn facebooksite 🙂 met deze post:

  Wat leuk is het als mensen die je niet kent zomaar ineens je blog op WordPress lezen. Nog leuker is het als ze zichzelf kenbaar maken door een reactie te plaatsen op mijn WordPress site. Zo had ik laatst een reactie van een blogster die een nagelsalon runt in Nederland en een tijdje terug een reactie van een 10-jarig jongetje dat blogt voor zijn school. Zo schattig. Vandaag reageerde een medeblogger uit Groningen op mijn recentste blog (als je hem nog niet hebt gelezen, ga dan even naar leontinedewit.com ;-)). Natuurlijk ging ik even kijken waar deze meneer zoal over schrijft. Ik heb er een paar gelezen en regelmatig zitten grinniken. Je kunt hem vinden onder https://www.veendammerman.nl

  Ik woon al bijna 18 jaar in Nieuw Zeeland, dus ik ken eigenlijk niet zoveel Nederlanders. Mag ik vragen of jij mij misschien ook een beetje kunt promoten? Ik heb namelijk vorig jaar een boekje uitgebracht bij Boekscout. Een beetje extra reclame is nooit weg 🙂 Onder welke naam kan ik jou vinden op Facebook?
  Groetjes vanuit een super zonnig en warm Nieuw Zeeland 🙂

  1. Dankjewel voor de promotie! Ik heb al een tijdje een blogje in mijn hoofd over emigratie, ik denk dat het dan wel leuk is om jou daarin te noemen.
   Via WordPress.com kun je mij volgen. Ik had eerst een FB pagina voor de Veendammerman maar die heb ik een tijdje geleden opgeheven. Groeten uit Groningen!

 9. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Hoogezand en Veendam. Ik werd daar altijd een Amsterdammer genoemd (ouders komen uit het westen), hoewel ik daar nog nooit geweest was. Alleen in het westen noemden ze mij een Groningse… ben ik nog steeds trots op. Ben er nu 25 jaar weg, maar als ik weer op visite kom, voelt het nog steeds als een warm bad.

Reacties zijn gesloten.