Expo “Gelukkig gezond”

In onze provinciehoofdstad is altijd wel iets leuks te doen. We gingen zaterdag naar het Universiteitsmuseum in Groningen om de expositie “Gelukkig gezond” te zien. Hier werd duidelijk dat de mens al eeuwen bezig is om grip te krijgen op de werking van het lichaam en gezondheid. Tot mijn verbazing werden er in vroegere tijden best veel mensen ouder dan honderd jaar. Maar door de vele babysterftes viel de gemiddelde levensverwachting lager uit.

Al in de Middeleeuwen dachten ze dat een goede gezondheid te bereiken is door matig te eten, voldoende te bewegen, een goede nachtrust en weinig stress te hebben. Als je je daaraan houdt kun je alleen door pure pech nog ziek worden.

Naast informatie over de kleur van urine, de lust van het ontlasten en het effect van de verbeterde hygiëne viel er ook wat te lezen over de verschillen in opvattingen tussen vroeger en nu. We proberen nu geen ziektes meer te verhelpen door aderlatingen te doen. Thee wordt niet meer gezien als ongezond. De paus geeft nu geen goedkeuring meer voor cocaïne in wijn (zie illustratie).

Na 1800 waren laboratoria en ziekenhuizen in opkomst en ging de nadruk meer op genezing liggen, in plaats van preventie. In onze tijd is dat gelukkig weer een beetje aan het omdraaien. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Al is het volgens mij nog steeds onmogelijk om met een maximale zekerheid 100 procent gezondheid te kunnen bereiken. Je moet ook een beetje geluk hebben en daarnaast je best maar proberen te doen om geen vervelende welvaartsziekte te krijgen.

Na de “Gelukkig gezond” expositie kwamen we in de nagemaakte spreekkamer van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts. Als laatste zagen we zaken uit het voormalig anatomische museum. Embryo’s en baby’s op sterk water en diverse skeletten. Een interessant middagje!

5 gedachten over “Expo “Gelukkig gezond”

  1. Het verbeteren van de leefomstandigheden maakt ouder worden wel makkelijker, maar helaas zijn er tegenwoordig dan weer veel verleidingen waar “te” voorstaat , dat doet dan weer veel goeds teniet.

  2. Tja, het heeft idd ook een beetje met geluk te maken, al kun je zelf wel meehelpen. Ik doe wat ik zelf denk dat goed is voor mijn gezondheid.

  3. Zo zie je maar dat sommige dingen niet zo nieuw zijn als dat wij soms denken….

    veel ‘kwalen’ van tegenwoordig zijn ook te danken aan de intense beschadiging, wereldwijd, aan het milieu… en het feit dat we veel producten in ons lijf stoppen die bol staan van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere ongein.

    Jammer is wel dat men ‘gezond’ eten promoot maar het tegelijkertijd onbetaalbaar maakt… Gelukkig voor ons noorderlijke oosterlingen is Duitsland heel dichtbij 😉

Reacties zijn gesloten.