Milieu

Gister stemde ik op een partij die het opneemt voor natuur en milieu (PvdD) en al een tijdje vraag ik me af of ik zelf wel milieubewust bezig ben. Ondanks dat het altijd beter kan scoor ik toch wel een aantal punten als je nagaat dat ik:

 • thuis werk en dus weinig gebruik hoef te maken van de auto.
 • bij boodschappen in principe altijd de benenwagen pak of de fiets.
 • minder vlees eet en zo weinig mogelijk eten weggooi.
 • sinds mijn printer kaduuk is eigenlijk nauwelijks meer iets print, alleen het noodzakelijke.
 • geen overbodige spullen meer koop en liever een bezoekje breng aan een winkel of markt die tweedehands spullen verkoopt.

IMG_1346Ik probeer in elk geval mijn best te doen, al krijg je soms het idee dat de mensheid een behoorlijke puinhoop van planeet Aarde heeft gemaakt. Dat je defecte apparaten beter kunt vervangen dan repareren is eigenlijk een schande en daar zouden onze voorouders behoorlijk van opkijken.

Wat mij betreft mogen ze smartphones, tablets en laptops nog veel duurder maken, want dan wordt er misschien niet zo nonchalant mee omgegaan. Laatst was ik op een verjaardagsfeest en toen maakte iemand een opmerking over mijn ‘oude smartphone’. Blijkbaar is het opvallend dat ik al vier jaar een iPhone 4 heb, die het overigens nog steeds prima doet. Een aantal op het feest hadden in die vier jaar evenveel telefoons versleten en sommige waren zelfs onverkoopbaar geworden omdat ze het nauwelijks meer deden.

Wat dat betreft gruwel ik van het woordje ‘koopkracht’ dat te pas en te onpas door welke politieke partij dan ook wordt gebruikt. Want als het op den duur écht weer beter met de economie gaat, dan hoop ik niet dat er weer een consumptie-explosie komt. Daar is het milieu niet bij gebaat. En wij zelf ook niet.

5 gedachten over “Milieu

 1. Ik heb geen auto en wil die ook niet. Of iig niet voor mn baas. Ik koop tweedehands, vegetarisch als ik alleen ben en voor de rest doe ik er maar weinig mee.

 2. Het land besturen is natuurlijk méér dan op iets met het milieu/dieren doen. Om die reden is het niet mijn partij, ik héb trouwens geen partij want iederéén heeft wel iets goed in z’n programma. Toch ben ik het in veel dingen wel met je eens en erger me mateloos aan de grote verspilling van veel mensen. Ik koop wél altijf bij voorkeur nieuw maar doe er dan ook erg lang mee en vervang niet voor het echt niet meer te repareren is. Tja, die auto zou ik op mijn leeftijd toch niet graag wegdoen nu fietsen niet meer zo makkelijk gaat.

 3. Mijn vorigie GSM heb ik 7 jaar gebruikt tot die letterlijk uit elkaar viel.
  Nu heb ik een smartphone en zal die ook zo lang mogelijk gebruiken.

 4. Mijn oude koelkast was niet meer te repareren.
  Mijn iPhone 4s is gewoon een tweedehandsje.

  De koelkast beviel mij nog prima.

  Duurzame groet,

Reacties zijn gesloten.