Gelukkig & gezond

Als je een willekeurige boekenwinkel in loopt, valt het op hoeveel zelfhulpboeken er zijn. Ze beloven succes op het gebied van rijkdom, geluk en gezondheid. Ik heb er zelf ook vele gelezen, in tijden dat het minder goed met me ging. Tijdens het lezen krijg je een geruststellend gevoel omdat je het idee krijgt dat je het leven voor de volle honderd procent kunt sturen. Maar dat is natuurlijk een illusie. Er bestaat geen hapklare formule voor een vlekkeloos leven. Toch worden deze boeken veel verkocht.

Het probleem van boeken met titels als “Elke dag geluk”, “Alles op een rijtje” en “The secret” is dat ze zo gericht zijn op het individu. Een mens heeft als sociaal wezen baat bij contact met anderen. Je zult nooit gelukkiger worden door je voornamelijk op je eigen ego te richten, mits je een narcist bent. Volgens mij heb je meer kans om gelukkig te worden door je aandacht naar buiten te richten.

Een kleine tien jaar geleden las ik het boek “Anti-kanker” van David Servan-Schreiber. Hij gaf tips om je geestelijke toestand te verbeteren en beweerde dat je daarmee een ongeneeslijke ziekte als kanker zou kunnen voorkomen of zelfs genezen. Schreiber is zelf inmiddels overleden op 50-jarige leeftijd. Aan kanker. Hoeveel mensen zouden er in zijn verhaal getrapt zijn?

“Denk groot en wordt rijk” van Napoleon Hill is net zo’n soort boek. Je hoeft jezelf alleen maar rijk te denken en het zal gebeuren. Als het niet helpt, dan heb je niet goed genoeg je best gedaan. Tja, als het allemaal zo simpel was waren dit soort boeken niet eens nodig!

De wens om gelukkig te willen zijn onder alle omstandigheden is wat mij betreft een beetje raar. Sommige mensen wijzen emoties af en willen eigenlijk alleen maar lachen en leuke dingen doen. Maar zo is het leven nou eenmaal niet. Af en toe moet je door de zure appel heen bijten. Door alle negatieve dingen die er kunnen gebeuren te ontkennen en jezelf te verbieden om een keer somber of verdrietig te zijn ervaar je juist meer stress. Omarm ook de mindere dingen in het leven, heb je naaste lief en lever je bijdrage. Dat zijn volgens mij punten die je dichter bij een geluksgevoel brengen dan al die hulpboeken bij elkaar.