Alles wordt duurder?

Mijn hele leven hoor ik al hetzelfde: de broekriem moet aangespannen worden en alles wordt duurder. Je zou er bijna aan gewend raken. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om tegen het einde van het jaar alle vaste lasten door te nemen en eventueel stappen te ondernemen. Zo veranderde ik een aantal jaren terug van zorg- en energieleverancier. Het terugbrengen van je vaste lasten loont, feitelijk hoeft er minder geld binnen te komen om van te leven. Maar de variabele lasten moet je ook niet vergeten. Zoals kosten aan de auto.

Ik ben al jaren vaste klant bij een grote autogarage hier in de buurt. De kosten voor bandenopslag en wissel zijn best hoog, 90 euro per keer dus 180 euro per jaar. Gistermiddag informeerde ik bij een andere garage wat het daar zou kosten. Bandenopslag gratis (i.p.v. 16 euro bruto) en 36 euro voor de wissel (i.p.v. 56 euro). Scheelt toch weer een dikke 100 euro per jaar!

Onze wasdroger heeft het begeven. Jammer, want het is erg gemakkelijk om je handdoeken en ondergoed op die manier droog te krijgen. Qua stroomverbruik is het een duur apparaat. Even de was op zolder ophangen kan zomaar 30 cent per keer schelen. We gebruikten de droger twee keer per week dus op jaarbasis is dat dus zo’n 30 euro. Voor sommige mensen met hoge inkomens is dat misschien een flutbedrag, maar ik vind dat absoluut de moeite waard.

Ik lees graag en heb dit jaar al tientallen boeken van de bibliotheek geleend. Niet lang geleden kocht ik regelmatig een boek, las het 1 keer en vervolgens kwam het in de kast te liggen. Doodzonde! Ik denk dat ik per jaar zo’n 200 euro bespaar door minder boeken te kopen, in vergelijking met pakweg 3 jaar geleden.

Wat gaat er volgend jaar sowieso duurder worden?

• De zorgverzekering wordt 10 euro duurder. Ook moet ik een lichte tandartsverzekering nemen, aangezien er volgend jaar het e.e.a. aan mijn gebit moet gebeuren. Dit kost 12 euro. Totaal dus 22 euro duurder dan dit jaar.

• De energietarieven gaan omhoog. Hoeveel dat is, is nog onbekend. Maar het zal ongetwijfeld minimaal 10 euro zijn. En dat elke maand weer.

• De rente voor onze hypotheek wordt aangepast. De rente is misschien laag, wat gunstig is voor het aflosvrije deel. Maar de premie voor de spaarhypotheek zal omhoog gaan.

Al met al ga ik met frisse moed het nieuwe jaar in, aangezien we hier en daar toch iets kunnen besparen en het uiteindelijk toch een beetje zal meevallen.