Een gokje wagen

Ik houd niet van gokken. Toch waag ik wel eens een gokje als mijn vrouw en ik naar de Miljoenenjacht van de Postcodeloterij kijken. Tijdens de uitzending kun je kans maken op maar liefst 10.000 euro als je een sms-je naar het nummer 3030 stuurt. Een fijn bedrag en voor de kosten van zo’n berichtje (ongeveer 50 cent) hoef je het niet te laten. Tegelijkertijd is het eigenlijk een rare gedachte. Als je niet van gokken houdt, moet je dit niet doen én zou je ook niet naar dit programma moeten kijken. Maar goed, het vlees is zwak en je krijgt toch een beetje een hebberig gevoel van de door Linda de Mol gepresenteerde show.

Toen de bank mij jaren geleden voorstelde om een beleggingsrekening te openen, bedankte ik voor de eer. Sorry, ik heb er geen zin in om mijn zuurverdiende geld in de waagschaal te gooien. ¨Maar meneer, er zijn nauwelijks risico’s aan verbonden.¨ Onzin natuurlijk. Bij het gokken gaat het juist om risico. Des te hoger het risico, des te meer valt er te winnen en te verliezen. Net zoals in Miljoenenjacht. Het fascineert mij juist dat het toeval zo’n grote rol speelt. Meer nog dan dat ik zelf naast Linda voor het duivelse dilemma van wel of niet doorspelen kom te staan. Wie weet druk ik wel te vroeg op de knop of ga ik te lang door.

Afgelopen zondag was de laatste aflevering van dit seizoen. De winnaar won een prachtig bedrag van 175.000 euro. Ik keek even op Twitter naar de reacties van een aantal kijkers en kwam het woord ‘kansspelbelasting’ tegen. Tja, de belastingdienst wil natuurlijk ook een graantje meepikken. 29 procent om precies te zijn. Dit wordt door de Postcodeloterij zelf afgedragen en de voorgenoemde winnaar zal dus geen 175.000 maar 124.250 euro ontvangen. Met het sms-spel kun je geen 10.000 euro winnen, maar daar blijft na aftrek van de belasting 7.100 euro van over. Dat zijn toch hele andere bedragen! Ik geef toe, het blijft allemaal veel geld. Maar ik zou een stuk minder snel naar mijn telefoon grijpen als ik wist dat er zoveel afgedragen moest worden.

De Postcodeloterij schenkt 50 procent van hun opbrengst aan goede doelen, 20 procent gaat naar marketing en andere kosten en 30 procent is prijzengeld. Eigenlijk dus maar een klein deel. Waarschijnlijk zien ze zichzelf vooral als goede-doelen-organisatie. Maar het is niet aan mij besteed. Je kunt nog altijd beter een vast bedrag per maand sparen dan ermee te gokken. De kans dat je wint is heel erg klein.