De scheve toren van Ljouwert

De Oldenhove

Gistermiddag liep ik door de kleine kerkstraat in Leeuwarden. Ik liep langs de viswinkel waar ik jaren geleden met mijn moeder heel wat visjes heb weggehapt. Even verderop verscheidende culinaire winkeltjes die allerlei delicatessen verkopen. Voor een aantal van die winkels stonden kraampjes, waar je de aangeboden waren kon proeven. Diverse worstensoorten, koeken, noten en kaas.

Aan het einde van de straat kwam ik uit op een enorm plein met een grote toren. Hij bleek niet helemaal recht te staan. Ik was aanbeland bij de scheve toren van Leeuwarden. Grappig. Ik ben ooit langs Pisa gereden maar had geen trek om de befaamde toren aldaar te bekijken. Te cliché. Maar dat we er in het noorden ook eentje hebben is wel bijzonder.

De toren heet De Oldehove. In 1529 gebouwd, naast een kerkgebouw. Onder het bouwen begon de boel al te verzakken. Toch maar afgebouwd. Jaren later tijdens een grote storm stortte de kerk in. Deze werd afgebroken en zo bleef de toren eenzaam en alleen achter.