In de aap gelogeerd…

…door het coronavirus.. Tenminste, zo voelt het. Ik heb dagen zitten wikken en wegen of ik er een blog aan zou wijden. Aan één kant vind ik dat ik er niet onderuit kom, aan de andere kant hoor en lees je er zoveel over dat het zoveelste blogje over corona misschien niets meer toevoegt.

In elk geval kan ik melden dat we inmiddels 2 1/2 week alle sociale contacten en de uitstapjes tot nader order hebben opgeschort. Toen Rutte met het slappe advies kwam om maar geen handen meer te schudden ging ik een stapje verder door me voor te nemen de komende tijd zo min mogelijk in de buurt van mensen te komen. Als ZZP-er is dat sowieso niet heel erg moeilijk, maar ik werk ook nog 1 dag per week in loondienst. Daar wordt het virus ook erg serieus genomen en zorgt iedereen voor de benodigde afstand tot zijn of haar collega’s.

Toen we gistermiddag een wandeling door Veendam maakten (en ik de bovenstaande foto schoot) viel het me op dat werkelijk iedereen rekening met elkaar hield en op afstand bleef. Eenmaal weer thuis zag ik op Twitter dat niet iedereen deze regel in acht nam en om eerlijk te zijn verbaast me dat niks. Sommige mensen nemen het niet serieus en nemen pas stappen als ze ervaren hoe het is om iemand aan dit dodelijke virus te verliezen.

Een mens komt vaak pas in beweging als het water aan zijn lippen staat, al zijn ze in China een stuk voortvarender te werk gegaan dan hier. Ik vraag me werkelijk af wat er gebeurd was als er geen druk vanuit de bevolking was gekomen om de scholen te sluiten. Want dat vond ik tot nu toe wel het meest opvallende: wel evenementen verbieden, maar de scholen openhouden. Hoe de strategie van de regering zal uitpakken zullen we binnenkort wel merken (al hebben de Duitsers, Fransozen en Belgen er een hard hoofd in), maar het had naar mijn idee allemaal een stuk daadkrachtiger gekund. Die eeuwige grijns op het gezicht van Rutte is extra irritant in tijden als we alle zeilen bij moeten zetten. Geintjes maken over dat we ‘wel voor tien jaar kunnen poepen’ terwijl er elke dag mensen sterven vind ik ongepast. Noem mij een zuurpruim, maar ik vind dat echt niet kunnen.

Wat ook in deze periode opvalt is dat ieder land van de EU zijn eigen regels bepaalt. Dat is logisch als het gaat om specifieke zaken die alleen met het land in kwestie te maken hebben. Maar als het om een virus gaat die de hele planeet bedreigt is het toch raar dat er niet één lijn kan worden getrokken. In dat opzicht vind ik het niet zo vreemd dat België containers op de grensovergangen zet om Nederlanders te weren. Zij vinden ons idee van ‘groepsimmuniteit’ maar een gevaarlijk experiment en willen geen risico lopen om door ons besmet te raken.

Misschien zijn er mensen die nu al handenwrijvend zitten te wachten tot dit allemaal voorbij is en ze weer in het vliegtuig richting Verweggistan kunnen stappen. Maar laten we niet vergeten hoe dit virus hier is gekomen en of we misschien niet een beetje aan ons eigen leefpatroon zouden moeten veranderen. Volgens bioloog Rob Wallace ligt de oorzaak van het coronavirus bij de kapitalistische landbouw, ontbossingen en de handel in wilde dieren. Hierdoor raken ecosystemen ontregelt en krijgen ziekteverwekkers de kans. Door al dat gereis kunnen virussen gemakkelijker dan vroeger verspreid worden. Door de hyperfocus op geld raakt de aarde uit balans en graven we misschien wel ons eigen graf. Terwijl de lucht met de dag schoner wordt, zit de mensheid met een levensgroot probleem waar we niet zomaar van af zijn.

3 gedachten over “In de aap gelogeerd…

 1. Amen! Zondag reden Vriendjelief en ik naar Groesbeek naar een pad waar ik nog nooit meer dan 3 mensen gezien heb, we rijden erheen, wandelen knabbelen een versnapering en mijmeren over de dinges des levens. Helaas het zag er zwart van het volk en maar ouwehoeren met elkaar. Kutvolk die echt niet allemaal het IQ van een bierviltje heeft (ook grof maar ik ben Rutte niet!). En nu zijn er regels en die stellen ook niets voor, als je een beetje nadenkt weet je dat iedereen alsnog gaat wandelen zelfs zonder afstand van anderen, wie is er om hun een boete te geven? Keek vanmorgen vol genot naar de blauwe lucht zonder vliegtuigen voor minstens 20 minuten, dat heb ik nog nooit gezien. Net zoals zondag de compleet lege snelweg, dat ken ik alleen uit oude beelden.

 2. Het is hier file-lopen in de polder. Opa’s, oma’s, vaders, moeders met kroost. Alsof ze geen waarschuwingen hebben gehoord/gelezen. Ik zou ze soms wel willen sláán. Mijn eigen vader (86, longpatiënt) wil per se zijn eigen boodschappen “zellef doen.”
  Er wordt gehamsterd bij het leven. Rutte zei dat er genoeg papier is om de komende tien jaar te kunnen poepen. Alles wat onze Lachende Leider heeft beloofd, is nog nooit uitgekomen. ..
  De meeste mensen hebben geen carona-test nodig maar een IQ-test!
  Een blog voelt soms aan als een dagboek en daar hoort dat klote-virus toch in thuis.
  Blijf gezond!

 3. Er gaat hier net een vliegtuig over, vreemd, want normaal hoor ik eigenlijk nooit vliegtuigen. Daaruit blijkt al dat het vliegverkeer grotendeels plat ligt.
  Natuurlijk komt het in de meeste blogs wel voor, het virus bepaalt op dit moment ons leven dus iedereen die een over het gewone leven schrijft komt er niet omheen.

Reacties zijn gesloten.