Leontine de Wit: Nederlandse ‘kiwi’

Bloggers all over the world! Ik stuitte op de website van Leontine de Wit (1969). Deze Nederlandse is in 2000 naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Daar woont ze met haar man en twee tieners. Ik nam een interview met haar af via de mail.

Wat was de reden om een nieuw leven te beginnen aan de andere kant van de wereld?
“Onze emigratie is eigenlijk als een grapje begonnen.” zegt Leontine. “Mijn stiefbroer woont al sinds 1997 in Nieuw-Zeeland en hij stuurde elke keer kaarten met daarop: ‘Het is hier winter en ik loop lekker in m’n korte broek’. Tijdens een regenachtige zomer kwam er weer een ansicht van hem binnen en toen maakte ik een grapje: “Misschien moesten wij daar ook maar gaan wonen.” We spaarden en boekten in 1998 een zesweekse reis door Nieuw-Zeeland en waren toen verkocht.”

22221995_1300488683410363_714690128199136007_n copy
De berg Te Mata Peak, waar Leontine vaak wandelt.

Wat Leontine in Nederland vooral tegen begon te staan, naast de drukte in het verkeer, was dat het zo veel moeite kostte om met mensen af te spreken. “Iedereen was druk, druk, druk. Overvolle agenda’s. Mensen moeten zoveel. Dat is in Nieuw Zeeland heel anders. Hier is het zo dat je op vrijdagavond een telefoontje krijgt of je ’s avonds zin hebt om te komen barbecuen. Heerlijk relaxed.”

Leontine mist het Nederlandse weer niet bepaald. “Het klimaat is veel beter. De zon schijnt hier bijna elke dag. In de winter is het vaak nog een heerlijke 15 tot 20 graden en begin je ’s ochtends met een vest, maar in de loop van de dag kun je die dan weer uittrekken. De temperatuurverschillen kunnen wel heel groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevroren hebben ’s nachts en dan kan de temperatuur nog steeds tot bijna 20 graden stijgen gedurende de dag.”

“Wij hebben een eigen software development bedrijf sinds 2000. Ik ondersteun Daan met administratieve zaken en test de software die hij ontwikkelt. Verder schrijf ik graag en houd ik me bezig met fotografie.” Op haar website leontinedewit.com combineert ze haar verhalen met prachtige foto’s van het nieuwe thuisland.

Leontine schreef het boek “Met Open Vizier” over haar belevenissen in Nieuw-Zeeland. Korte verhaaltjes met een humoristische inslag, met de nadruk op familie en vrienden. Recht uit het hart. Het boek kan via deze link besteld worden.

IMG_0961
Leontine (uiterst links) met haar gezin.

5 gedachten over “Leontine de Wit: Nederlandse ‘kiwi’

  1. Nou dat kun je wel “all over the world “noemen, maar je hoort veel goed over Nieuw Zeeland en al was het maar de ruimte die ze daar nog hebben zou je jaloers kunnen maken.

  2. Ik wilde ooit naar Denemarken verkassen, maar vooralsnog zit ik nog steeds in Zeeland. Lekker dicht bij mijn kinderen.

  3. Ik wil ook….. maar dan niet emigreren… die kant op…. andere redenen overigens ook 😉 LotR

    Ik vind hen wel durfals, wens hen alle geluk daar natuurlijk

Reacties zijn gesloten.