Bitcoins en sparen

Ik ben geen expert op het gebied van bitcoins en ik heb ook weinig zin om mij erin te verdiepen. Aan 1 kant is dat wel vreemd, want de afgelopen jaren heb ik veel over financiële zaken gelezen. Niet alleen ter ondersteuning van mijn ondernemerschap, maar ook vanuit de gedachte dat het wellicht verstandig is om in deze economisch onvaste tijden meer inzicht te krijgen in de eigen financiële administratie.

financien zelf doen - EditedJaren geleden probeerde een bankbediende mij aan het beleggen te krijgen en bij de gedachte om mijn gespaarde geld in de waagschaal te gooien kreeg ik het Spaans benauwd. Zonder alle ins en outs van bitcoins te weten kan ik wel zeggen dat de virtuele munt mij eenzelfde gevoel geeft. Bitcoins mogen dan enorm in waarde zijn gestegen, maar voor hetzelfde geld is dat net zulke gebakken lucht als de enorme huizenprijzen vlak voor de economische crisis.

Sommige mensen zeggen dat we achteraf gezien allemaal bitcoins hadden moeten kopen toen de prijs nog laag was. Dan hadden we kunnen profiteren van de enorme prijsstijging. Maar als de waarde hoog is, zoals nu, heeft kopen niet zoveel zin. En het schijnt ook lastig te zijn om ze te verkopen. Dus ook al is de waarde op papier hoog, je hebt daar pas wat aan als je ze verkocht hebt en hebt verzilverd voor keiharde euro’s.

Maar het ligt ook aan mezelf. Ik hou al niet van gokken en heb geen trek om me te verdiepen in iets wat voor hetzelfde geld een hype blijkt te zijn. Wat is er eigenlijk mis met ‘gewoon’ sparen? Er wordt gezegd dat sparen geen zin heeft omdat de rente momenteel zo laag is. Maar dat vind ik onzin. Sparen is in de eerste plaats geld opzij zetten voor later. De rente is een mooie bijkomstigheid en natuurlijk is het jammer dat het een stuk minder oplevert dan voorheen. Maar de hoogste rente op een depositorekening zit momenteel op twee procent en dat is toch een stuk hoger dan op een normale spaarrekening. Een bedrag van 50 euro per maand groeit in twintig jaar aan tot zo’n 13.000 euro. Niet het soort rendement waar beleggers op doelen. Maar je weet dan wel zeker dat je aan het einde van de rit er geld aan overhoudt.

5 gedachten over “Bitcoins en sparen

  1. Ik zie alleen maar dat deze bitcoins zijn ontstaan uit hebzucht. Niet meer en niet minder. De gene die er als eerste instapten, zullen er het meest rijk van worden, en als de bel knapt, zitten er een berg mensen in zak en as.

  2. Ik heb altijd geleerd dat je als je wilt beleggen je dat uitsluitend moet doen met geld dat je niet zal missen als je het nooit meer terug krijgt. Voor gewoon spaargeld gaat dat dus niet op. Ik las toevallig laatst dat de zegeltjes die je bij de boodschappen kun kopen bij de supermarkt in veel gevallen een veel hoger rendement geven dan de hoogste spaarrente.

  3. Ik snap er ook niks van… en net als jij, heb ik ook geen zin me erin te verdiepen…

    Geld.. heeft voor mij alleen waarde als ik het in de handen kan voelen en er iets mee mag en kan op het moment dat ik dat wil… en bovenal, als het van mij is natuurlijk.

    Ik leerde vroeger al…geen geld uitgeven dat je niet hebt, zo zie ik die dingen ook, je hebt het immers niet echt?

    Ik heb op de kop af 24 jaar e 6 maanden bij een bank gewerkt, het beleggen is aan mijn neus voorbij gegaan, ik durfde dat gewoonweg niet, zag te veel klanten en collegae er kapot op gaan…

  4. Geld is allemaal maar een spel, ik geloof er niet zo in. Ik speel niet met mijn geld en kan niet anders dan vertrouwen dat ze er van af blijven.

Reacties zijn gesloten.