Schrijverij

20200518_140957

Momenteel lees ik ‘Misery’ van Stephen King. Het is het tweede boek dat ik van hem lees. Ik had zijn boeken altijd geassocieerd met ‘spanning’ en ‘horror’, maar het valt me nu op dat zijn werk veel meer lagen bevat. Zo gaat ‘Misery’ niet alleen over een schrijver die na een ongeluk verzorgd/ontvoerd wordt door zijn grootste fan, maar wordt je als lezer ook een beetje ingewijd in het schrijversvak. Hoe ontstaat een idee, voor welke problemen kom je als schrijver te staan en op welke manier los je dit op. Wanneer de hoofdpersoon door zijn ‘verzorgster’ wordt gedwongen om een boek te schrijven, keurt zij de eerste poging af. Niet omdat het niet mooi is, maar omdat het ‘niet deugt’. Zij leest als een trouwe lezeres en niet als een uitgever. Naar haar idee was het niet logisch en geloofwaardig en om die reden dwingt ze hem om een nieuwe versie te maken.

Ik hou wel van films en boeken waarin niet alles voorgekauwd wordt. Een open einde kan soms teleurstellend zijn, maar het geeft ook weer ruimte voor je eigen interpretatie. Zo kunnen tien lezers van één en hetzelfde boek tot hele uiteenlopende conclusies komen. Het lezen van een boek is net als het kijken van een film een hele persoonlijke ervaring en de schrijver kan een hele andere bedoeling hebben dan jij. Een uitgever, producer of regisseur kan het verhaal een hele andere kant op sturen waar de schrijver zelf nooit op zou zijn gekomen.

Een gedachte over “Schrijverij

  1. Ondertussen heb ik aardig wat boeken van Stephen King gelezen. Die man schrijft werkelijk in een moordend tempo. Ik wou dat ik zijn fantasie had.
    Misery ga ik op mijn leeslijst zetten. Dank voor je tip!

Reacties zijn gesloten.