Assen en Dwingeloo

Vrijdag namen we een kijkje in Drenthe. We begonnen in Assen, waar we in het stadsarchief ‘De oudste film van Drenthe’ zagen. Prachtige beelden uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Er waren vele oude ambachten te zien, zoals het handmatig vervaardigen van klompen en fietsen. Ook het boerenleven kwam aan bod. Als er een varken geslacht werd, maakte men daar een feestje van. De buren kwamen op visite en er werd brandewijn met rozijnen gedronken.

In het archief staat het oorspronkelijke beeld van (‘Ik bid niet veur brune bonen!’) Bartje. Deze had ik nog nooit gezien:

Het beeld dat buiten staat is dus een replica en ziet er heel anders uit:

In het overdekte winkelcentrum staat een prachtig beschilderde piano. Ik kon het natuurlijk niet laten om er ook even op te spelen.

We reden langs het lange kanaal, de Drentsche Hoofdvaart, naar het dorp Dwingeloo. En stuitten daar op een mooie kerk:

Naast de kerk stond een beeld van de ‘Juffer van Batinghe’. Volgens het volksverhaal had zij een oogje op de bouwmeester en waren de kerk en de bijzondere torenspits niet zo mooi geworden zonder haar invloed.

Iedereen een goed uiteinde en het beste voor het nieuwe jaar!

4 gedachten over “Assen en Dwingeloo

  1. Daar staat die piano voor. Zodat mensen een beetje kunnen spelen, en anderen weer kunnen luisteren en genieten. De beste wensen.

  2. Kan me voorstellen dat die pia gewoon vráágt om bespeeld te worden, wat een beauty! Dwingelo is een prachtig stadje, ik heb er mooie herinneringen aan.
    En natuurlijk ook voor jou een gezond en voorspoedig 2018

Reacties zijn gesloten.